Odszkodowanie za spadek wartościa auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blackspot
    Rider
    • 2007
    • 291

IMHO to możesz niestety zapomnieć jeśli dotyczy to AC. W tym przypadku to warunki ustala sobie każdy ubezpieczyciel jakie mu się tylko podoba. Zresztą możesz je nawet negocjować jeśli masz do ubezpieczenia co njamniej kilkaset samochodów.
    Powered by Rogalotti + DSG

Komentarz

Zamieszczone przez blackspot
      Zresztą możesz je nawet negocjować jeśli masz do ubezpieczenia co njamniej kilkaset samochodów.
      Ja uważam że AC powinno ubezpieczać kompleksowo. Łącznie z utratą wartości. Ten negatywny skutek szkody również nie powinien martwić ubezpieczonego.

Ale tacy już polscy konsumenci (również forumowicze którzy wyśmiali mnie na początku tego tematu), dają się robić w wała.

Komentarz

• nodles
        Classic
        • 2009
        • 7

Zamieszczone przez Maicroft
        namo, Poczytaj OWU.

Tak samo jak auto uszkodzi Ci ktos z najblizszej rodziny to nie dostaniesz nic z AC :twisted:
        Czy to oznacza że jeśli sam sobie urwę lusterko to odszkodowanie z AC dostanę a jeśli zrobi to moja żona/matka/siostra to nie ? Możesz napisać które TU stosuje takie wykluczenia ? Bo ja się z takimi zapisami nie spotkałem i szczerze mówiąc wydaje mi się to bardzo nieprawdopodobne.

Zamieszczone przez namo
        Ja uważam że AC powinno ubezpieczać kompleksowo. Łącznie z utratą wartości. Ten negatywny skutek szkody również nie powinien martwić ubezpieczonego.
        Ja myślę, że dla Towarzystwa Ubezpieczeniowego zawarcie takiej umowy nie byłoby żadnym problemem tylko składka byłaby wtedy kosmicznie wysoka.

Komentarz

Zamieszczone przez nodles
          Ja myślę, że dla Towarzystwa Ubezpieczeniowego zawarcie takiej umowy nie byłoby żadnym problemem tylko składka byłaby wtedy kosmicznie wysoka.
          Dlaczego? Powinni dać coś zachęcającego do kupna ich polisy.

Skoro tak to powinni podnieść składkę dla samochodów na gwarancji. Te auta muszą być naprawiane w ASO i to dwukrotnym kosztem tego na co wycenił rzeczoznawca ubezpieczyciela.

Moją szkodę PZU wyceniło na 5500zł. ASO naprawiło auto za 13500zł. Nie mieli wyjścia, zapłacili. Skoro taka hojność to może jeszcze 6000zł za ten upragniony spadek wartości?

Komentarz

• nodles
            Classic
            • 2009
            • 7

Zamieszczone przez namo
            Dlaczego? Powinni dać coś zachęcającego do kupna ich polisy.
            Dlatego że taka zachęta bylaby dla nich zbyt kosztowna. Do każdej głupiej rysy na lakierze musieliby dawać odszkodowanie za utratę wartości. Nie jest to może odkrywcze ale oni działają po to żeby zwiększać swoje zyski a nie je zmniejszać.

Zamieszczone przez namo
            Skoro tak to powinni podnieść składkę dla samochodów na gwarancji. Te auta muszą być naprawiane w ASO i to dwukrotnym kosztem tego na co wycenił rzeczoznawca ubezpieczyciela.
            Moją szkodę PZU wyceniło na 5500zł. ASO naprawiło auto za 13500zł. Nie mieli wyjścia, zapłacili. Skoro taka hojność to może jeszcze 6000zł za ten upragniony spadek wartości?
            Oni dobrze wiedzą ile kosztuje taka naprawa. Liczą tylko na to że uda się coś urwać.
            Takie zjawisko jak "hojność TU" niestety nie istnieje.

Komentarz

• marte
              Rider
              • 2007
              • 259

Zamieszczone przez namo
              Zamieszczone przez blackspot
              Zresztą możesz je nawet negocjować jeśli masz do ubezpieczenia co njamniej kilkaset samochodów.

Ale tacy już polscy konsumenci (również forumowicze którzy wyśmiali mnie na początku tego tematu), dają się robić w wała.
              Nikt nie daje się robić w wała tylko taka jest rzeczywistość... Skoro ustawodawca nie przewidział możliwości wypłat odszkodowania za utrat wartości, gdy naprawa jest robiona z AC to można TU naskczyć. Niechcą wypłacać z OC (choć ktoś gdzieś to potwierdził, że sie należy) to dlaczego mieliby chcieć z AC?
              Na marginesie pisząc ze ktoś daje się robić w wała poprostu go obrażasz.... bo nie masz żadnych stosownych argumentów tylko swoje widzimisie, że Ci sie należy. Każdemu się należy, ale żyjemy w głupim kraju i tego nie zmienisz i to nie daje Ci prawa obrażać innych.
              Pzdr

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Maicroft napisał/a:
                namo, Poczytaj OWU.

Tak samo jak auto uszkodzi Ci ktos z najblizszej rodziny to nie dostaniesz nic z AC :twisted:

Czy to oznacza że jeśli sam sobie urwę lusterko to odszkodowanie z AC dostanę a jeśli zrobi to moja żona/matka/siostra to nie ? Możesz napisać które TU stosuje takie wykluczenia ? Bo ja się z takimi zapisami nie spotkałem i szczerze mówiąc wydaje mi się to bardzo nieprawdopodobne.
                Ja to mam w Alianz i nie tylko oni z tego co wiem. Lusterko jak urywasz to warto jeszcze drzwi rozwalic, zeby przekroczylo kwote min. u mnie 1% warosci auta albo 300zl :twisted:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Skłodi
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 186
                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Ja to mam w Alianz i nie tylko oni z tego co wiem. Lusterko jak urywasz to warto jeszcze drzwi rozwalic, zeby przekroczylo kwote min. u mnie 1% warosci auta albo 300zl :twisted:
                  Z tego co wiem to w Allianz i Generalli tak jest :P
                  BLUELIGHT.PL
                  ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k

Komentarz

• nodles
                    Classic
                    • 2009
                    • 7

Ogólne warunku ubezpieczenia Allianz:

Ogólne warunki ubezpieczenia Generali:

Generali to 179 lat doświadczenia i zaufanie 3 000 000 Polaków. Oferujemy bardzo dobre warunki ubezpieczeń, a przy tym rozsądną cenę. Sprawdź sam!

Ja nie znalazłem ani słowa o wykluczeniu odpowiedzialności za szkody spowodowane przez rodzinę (chyba że umyślne) ale może czegoś nie doczytałem.

Komentarz

• rekin
                      Rider
                      • 2008
                      • 398

namo, Poczytaj OWU.

nie bardzo rozumie co napisałeś... Czyli jak żona weźmie samochód i uszkodzi go to AC nie działa???? coś tu nie jest tak :P

Maicroft Czytaj ze zrozumieniem :P

Wyłączenia odpowiedzialności
                      1.
                      Zakres odpowiedzialności nie obejmuje szkód:
                      1) o wartości nieprzekraczającej 500 zł (franszyza integralna);
                      2) wyrządzonych zwiny umyślnej lub rażącego niedbalstwa Ubezpieczonego,
                      osób, z którymi pozostaje on we wspólnym gospodarstwie domowym,
                      a także osób przez niego zatrudnionych oraz wszelkich innych
                      osób upoważnionych do użytkowania pojazdu;
                      Jednym słowem nad interpretowałeś w/w przepis
                      W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Teoretycznie tak, ale jak rodzina to pierwsza sprawa do podwazenie potrzeby wyplaty z AC, lepiej go nad interpretować niz potem sie zdziwić.

Zamieszczone przez rekin
                        wyrządzonych zwiny umyślnej lub rażącego niedbalstwa Ubezpieczonego,
                        osób,

Można ten zapis roznie traktować.

Tak samo jak czas w ktorym nalezy zglosic szkode - 3dni. A jak szkoda z AC jest na wyjezdzie ??
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• nodles
                          Classic
                          • 2009
                          • 7

Teoretycznie tak, ale jak rodzina to pierwsza sprawa do podwazenie potrzeby wyplaty z AC,
                          Możesz to przetłumaczyć na Polski ?

Jakby go nie traktować trudno się dopatrzeć wyłączenia odpowiedzialności za szkody spowodowane przez rodzinę.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

nodles, Chodzi o to ze ubezpieczyciele robia WIELKIE problemy przy wyplatach z OC, twierdzac, ze stluczka byla ustawiona, ze to nie bylo tak (bylo inne ustawienie aut w protokole a inne sa uszkodzenia) itd., a wiec jesli ktos zlozy wniosek o wyplate z AC i napisze ze zderzyl sie z zona pod domem, to ubezpieczyciel moze uznac to za celowe zniszczenie samochodu - przeciez zawsze moglo chodzic o pozbawienie zycia zony

To jest Polska, nie zapominaj ze tu kazdy kazdego chce oszukac na kazdym kroku.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Jarek_wawa
                              Rider
                              • 2009
                              • 283

Teoretycznie tak, ale jak rodzina to pierwsza sprawa do podwazenie potrzeby wyplaty z AC,
                              Możesz to przetłumaczyć na Polski ?

Jakby go nie traktować trudno się dopatrzeć wyłączenia odpowiedzialności za szkody spowodowane przez rodzinę.
                              Stwierdzenie "z winy umyślnej" jest tutaj kluczem.
                              Może się okazać że trzeba będzie udowodnić że uszkodzenie nie było celowe aby wymusić odszkodowanie. To jest zapis który daje furtkę ubezpieczycielom. Oczywiście za obtarcie błotnika lub inny pierdół nie będą oni się w to bawić.

Komentarz

• rekin
                                Rider
                                • 2008
                                • 398

Teoretycznie tak, ale jak rodzina to pierwsza sprawa do podwazenie potrzeby wyplaty z AC, lepiej go nad interpretować niz potem sie zdziwić.

Zamieszczone przez rekin
                                wyrządzonych zwiny umyślnej lub rażącego niedbalstwa Ubezpieczonego,
                                osób,

Tak samo jak czas w ktorym nalezy zglosic szkode - 3dni. A jak szkoda z AC jest na wyjezdzie ??
                                Teraz to już pitolisz :P ja miałem szkodę w Austrii i telefon zgłoszeniowy wystarcza więc nie szukaj dziury w całym :lol:

Przepis zacytowany prze zemnie ma na celu zabezpieczenia Ubezpieczyciela przed umyślnymi przewałami przez rodzinę i znajomych a ciebie zabezpiecza przed sytuacją kiedy ktoś pożyczy sobie samochód i go rozbije

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

rekin, Dobrze ze wystarczy tylko telefoniczne.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• rekin
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 398

Maicroft, nie czepiaj się słówek, nie jesteś dzieckiem aby szczegółowo wszystko ci tłumaczyć :P
                                    U mnie wyglądało to tak
                                    Szkoda w Austrii telefonicznie poinformowałem PZU o zdarzeniu, przyjechałem do Polski po 8 dniach i zgłosiłem się do inspektoratu w którym czekała już cała dokumentacja. jedyne co musiałem przedstawić to polisę AC, dowód rejestracyjny i prawo jazdy i nikt nie czepiał się o to że jestem po umownych 3 dniach gdyż zgłoszenie szkody telefoniczne nastąpił zaraz po zdarzeniu

Ty natomiast stosujesz dziwną interpretacje oczywistych przepisów

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

rekin, Oczywista oczywistosc
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...